19 Οκτωβρίου 2012

Έκκληση Τσόμσκι να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας


Να τερματιστεί ο ισραηλινός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας ζήτησε το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος επισκέφθηκε τη Γάζα μαζί με άλλους δέκα πανεπιστημιακούς από διάφορες χώρες για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη με αντικείμενο θέματα γλωσσολογίας στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.
Ο Αμερικανός διανοούμενος «κάλεσε να τερματιστεί ο ισραηλινός αποκλεισμός στη Γάζα», σημειώνοντας ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να ζήσει ειρηνικά και με τρόπο ελεύθερο». 
«Το ταξίδι μας προς τη Γάζα ήταν πολύ δύσκολο, αλλά επιτέλους φθάσαμε και είδα κάποια πράγματα που ήθελα να δω», σημείωσε ο Τσόμσκι στο πανεπιστήμιο.



Ο Τσόμσκι, σύμφωνα με τον Τζαμάλ αλ Χουντάρι, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου και ανεξάρτητο βουλευτή, είχε «αποπειραθεί πολλές φορές να εισέλθει στη Γάζα αλλά οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής τον είχαν εμποδίσει». 
Τον Μάιο του 2010 ο Τσόμσκι, γλωσσολόγος και φιλόσοφος, δεν είχε καταφέρει να φθάσει στα Παλαιστινιακά Εδάφη όπου ήθελε να λάβει μέρος σε μια διάσκεψη. Ο διανοούμενος αναμένεται να μιλήσει αύριο το πρωί για τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη και την αμερικανική πολιτική έναντι των αραβικών χωρών.
Πρόκειται επίσης να έχει συναντήσεις με στελέχη διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδιαίτερα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον Χουντάρι, ο οποίος σημείωσε ότι ο Τσόμσκι θα πάει επίσης σε καταυλισμούς προσφύγων και χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τέτοιες επισκέψεις».
Διευκρίνισε ότι ο Τσόμσκι και οι συνάδελφοί του είχαν οργανώσει την είσοδό τους στη Γάζα από το μεθοριακό σταθμό Ράφα, σε επαφή με τις αρχές της Αιγύπτου.
Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι σφοδρός επικριτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και έχει καταγγείλει επανειλημμένα την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.
Πηγή:  tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου