29 Νοεμβρίου 2012

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΥΛΗ


Οι άνθρωποι ανήκουν σε μία φυλή. Μία ημέρα στη ζωή του πατέρα και της μητέρας μας έφερε όλους στο κόσμο. Κανείς δεν έχει γεννηθεί ανώτερος από τους άλλους“.
“Eν φῦλον ἀνθρώπων, μί’ ἔδειξε πατρὸς
καὶ ματρὸς ἡμᾶς ἁμέρα τοὺς πάντας· οὐδεὶς
ἔξοχος ἄλλος ἔβλαστεν ἄλλου.” -(Σοφοκλής, Τηρεύς)
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει να τον αγαπάνε. Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη της αγκαλιάς, του χαμόγελου και της ασφάλειας. Όλοι οι άνθρωποι συνδέονται με έναν αόρατο και παράξενο τρόπο. Είναι τα μέρη του ίδιου σώματος. Αν κάποιος είναι το κεφάλι, θα πρέπει να είναι πολύ ανόητος για να πιστεύει πως αν το χέρι πάθει γάγγραινα, αυτός θα γλιτώσει.
Όλοι οι άνθρωποι είναι το ίδιο ευάλωτοι στο κρύο και στην πείνα. Όλοι σκαρώνουν σχέδια και έχουν ένα σώμα που κουράζεται, θέλει χάδια και του αρέσει να κάνει έρωτα και να διασκεδάζει. Όλοι οι άνθρωποι κλαίνε, γελάνε, λυπούνται, θυμώνουν και μελαγχολούν.
Η παγκόσμια φυλή των ανθρώπων κάνει όνειρα, πέφτει σε λάθη, αναζητά σωτηρία και παλεύει ανά τους αιώνες για να αποκτήσει την Ελευθερία.  Σκλαβώνεται, αντιστέκεται, κατασκευάζει εργαλεία και συσκευές για να κάνει πιο εύκολη την ζωή της και πολλές φορές παγιδεύεται σ’ αυτά.
Κάθε άνθρωπος πενθεί στην απώλεια και είναι ισότιμος με τους άλλους όταν βουτάει στην θάλασσα. Απέναντι στην Φύση κανείς δεν έχει πλεονέκτημα έναντι του άλλου. Ο ουρανός βρίσκεται πάνω απ’ όλα τα κεφάλια των ανθρώπων και κανείς δεν μπορεί να τον φτάσει, άσχετα αν πολλοί νομίζουν πως αποκτώντας εξουσία γίνονται θεοί.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την φυλή των ανθρώπων είναι να σπάσει τα σύνορα που δημιουργούν σχήματα σαν την εθνικότητα και την θρησκεία, να μπορέσει να φέρει ο καθένας τα χέρια του κοντά σ’ αυτά του διπλανού του και να μπορέσουν να αγκαλιάσουν όλοι μαζί τον Κόσμο που μας φιλοξενεί. Ίσως τότε να είναι βάσιμη η ελπίδα ότι μπορεί να κατακτήσει τα άστρα. Αυτά που κάθε βράδυ τα κοιτάει ο καθένας από την Ινδία ως την Γη του Πυρός και από το Πράσινο Ακρωτήρι ως την Ουγγαρία.
Και ακόμη η παγκόσμια φυλή ελπίζει, αν και οι πολέμιοί της, την διαχωρίζουν, της βάζουν μπροστά φράκτες, σύνορα, χρώμα του δέρματος και τάξεις. Μόλις τα ξεπεράσει, τότε θα ανακαλύψει το νόημα του τι σημαίνει Άνθρωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου