24 Ιανουαρίου 2013

τι είναι η επίταξη


"Η απεργία είναι δικαίωμα ατομικό και συλλογικό κατοχυρωμένο βάσει Συντάγματος. Σε περίπτωση όμως που διακυβεύεται δημόσιο αγαθό, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση, η κυβέρνηση μπορεί με υπουργική απόφαση να αναγκάσει τους απεργούς να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, προβλέπεται πειθαρχικός έλεγχος. Υπάρχουν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες και κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης μπορεί να υπάρξει και αυτόφωρο"
Συγκεκριμένα στο Σύνταγμα αναφέρεται ότι η επίταξη προβλέπεται "κάθε αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία".
Ειδικότερα, το άρθρο 18 του Ν.Δ. /17/1974 επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση του προσωπικού, σε περίπτωση πολιτικής κινητοποίησης.
Το Ν.Δ. 17/1974 εκδόθηκε πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1952.
Το εν λόγω Διάταγμα αναφέρει ότι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Η πολιτική επιστράτευση τίθεται σε ισχύ με απόφαση του εκάστοτε υπουργού (στη συγκεκριμένη περίπτωση του κ. Χατζηδάκη) και προβλέπει να μοιραστούν φύλλα ατομικής προσκλήσεως (τα φύλλα "Επίταξης Προσωπικών Υπηρεσιών").
Όσοι αρνηθούν να υπακούσουν, δικάζονται με αυτόφωρο. Σε περίπτωση που λείπει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θα θυροκολληθεί στο σπίτι του και θα πρέπει να εντοπιστεί άμεσα από την Αστυνομία.
"Το αυτόφωρο μπορεί να υπάρξει για όσους δεν εμφανίζονται στη βάρδια τους αλλά και για όσους είναι συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο, στους οποίους μπορεί να απαγγελθεί το αδίκημα παρακώλυσης συγκοινωνιών. Οι απολύσεις είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν, εκτός αν οι απεργοί έχουν παραβιάσει τη σύμβαση επανειλημμένα. Επίταξη γίνεται κατά βάση σε δημόσιες υπηρεσίες, όμως στην "Αττικό Μετρό Α.Ε.", μπορεί να γίνει καθώς η λειτουργία της έχει να κάνει με δημόσιο αγαθό. Ωστόσο ποινές μπορεί να υπάρξουν, όπως οικονομικό πρόστιμο".
Υπενθυμίζεται ότι η "ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΕ" (ΑΜΕΛ ΑΕ) είναι κατά 100% θυγατρική της εταιρείας ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και η διοίκηση της διορίζεται από το Δημόσιο, το οποίο αποτελεί και τον μοναδικό της μέτοχο.
Με τον Ν. 1955/91 η εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, μητρική της ΑΜΕΛ ΑΕ (νυν ΣΤΑΣΥ), εξαιρέθηκε από τον δημόσιο τομέα.
Οι θυγατρικές εταιρείες διαθέτουν ίδια και διακριτή, σε σχέση με την μητρική εταιρεία, νομική προσωπικότητα, αποτελούν δηλαδή αυτοτελή νομικά πρόσωπα και η σύνδεση τους με την μητρική εταιρεία περιορίζεται στην χρηματοοικονομική συμμετοχή της τελευταίας και στον εκ μέρους της διορισμό των διοικήσεων των θυγατρικών.
Χρονικό επιστρατεύσεων
- 1979: επιστρατεύονται οι τραπεζικοί υπάλληλοι, αφού με την απεργία τους είχαν «παραλύσει» οι τράπεζες.
- 1983: επιστράτευση των οδηγών - ιδιοκτητών βυτιοφόρων εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας τους. Παράλληλα, είχε κηρυχθεί και επίταξη των βυτιοφόρων αυτοκινήτων υγρών καυσίμων δημόσιας χρήσης και πολιτική επιστράτευση των οδηγών - απεργών. (Το ΣτΕ το οποίο εξέτασε την προσφυγή των απεργών, δικαίωσε την απόφαση της διοίκησης, συνδέοντας την παρατεταμένη απεργία με το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας και την έλλειψη καυσίμων σε νοσοκομεία).
- 1986: επιστράτευση των χειριστών και ιπτάμενων μηχανικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
- 1994: επίταξη των λεωφορείων πολιτών που είχαν συμβληθεί με τον ΟΑΣΑ.
- 2002: πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών, ύστερα από τα σοβαρά προβλήματα αποκλεισμού της νησιωτικής Ελλάδας, εξαιτίας της παρατεταμένης απεργίας της ΠΝΟ.
- 2006: πολιτική επιστράτευση των απεργών ναυτεργατών.
- 2010: πολιτική επιστράτευση για τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης.
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ:
ΝΔ 17/1974: ΠΕΡΙ ΣΧΕΔΙΑΣΕΩΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ (34159)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου