Σελίδες

11 Οκτωβρίου 2012

Guardian: Έλληνες διαδηλωτές βασανίστηκαν από αστυνομικούς


Mεταφράζω το άρθρο της Μαρίας Μαργαρώνη στην Guardian με τη -βαρετή, πια- υπενθύμιση ότι η αλήθεια για τη στάση ανοχής ή και υποστήριξης της κυβέρνησης, της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και των μμε προς τους φασίστες στην Ελλάδα, μπορεί να λέγεται σε ευρύ κοινό μόνο σε χώρες του εξωτερικού. Στα ελληνικά μμε, ο Χρυσαυγίτης μαχαιροβγάλτης των ξένων εφημερίδων παραμένει «κάτοικος» και κανείς δεν κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις, όπως τι ήθελαν να δηλώσουν οι Έλληνες αστυνομικοί στους αντιφασίστες που υπέβαλλαν σε βασανιστήρια, πέρα από το ότι δεν ανέχονται να εναντιώνεται κανείς στην αγαπημένη τους Χρυσή Αυγή.

Διαδηλωτές κρατούν πανώ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στον Πειραια – φωτογραφία Κώστα Τσιρώνη/AP

Δεκαπέντε αντιφασίστες διαδηλωτές που συνελήφθησαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με υποστηρικτές του νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, ισχυρίστηκαν ότι βασανίστηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) – το Αθηναϊκό ανάλογο της Σκότλαντ Γιαρντ – και υποβλήθηκαν σε ταπεινώσεις που ο δικηγόρος τους περιγράφει σαν παρόμοιες με αυτές στο Αμπού Γκραιμπ.
25 μέλη μιας δεύτερης ομάδας, οι οποίοι συνελήφθησαν την επόμενη μέρα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συμπαράστασης στους αντιφασίστες συντρόφους τους,  είπαν ότι δέχτηκαν ξυλοδαρμούς και αναγκάστηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να σκύψουν μπροστά σε αστυνομικούς και άλλους διαδηλωτές, στο ίδιο αστυνομικό τμήμα.

 Διαδηλωτής που χτυπήθηκε κατά τη σύλληψή του δείχνει τα τραύματά του

Πολλοί από τους διαδηλωτές που συνελήφθησαν κατά την πρώτη διαδήλωση, την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, δήλωσαν στη Γκάρντιαν ότι αστυνομικός τους χαστούκιζε και τους χτυπούσε με άλλους 5-6 να παρακολουθούν, ενώ τους έφτυναν και τους χρησιμοποίησαν σα «σταχτοδοχεία» επειδή «βρωμούσαν» και τους κράτησαν ξύπνιους όλη τη νύχτα σημαδεύοντας τα μάτια τους με φακούς και λέιζερ.
Κάποιοι από αυτούς είπαν ότι τους έκαψαν στα χέρια με αναπτήρα, ότι οι αστυνομικοί τους βιντεοσκοπούσαν με τα κινητά τους και απειλούσαν να ανεβάσουν τις φωτογραφίες τους στο ίντερνετ και να δώσουν τις διευθύνσεις τους στη Χρυσή Αυγή, η οποία έχει σπάσει τα ρεκόρ πολιτικής βίας.
Η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής έχει σημειώσει άνοδο από τις εκλογές του Ιουνίου, όπου κέρδισε 18 έδρες στη βουλή. Πρόσφατα ήρθε τρίτη σε αρκετές δημοσκοπήσεις, πίσω από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και τον αριστερό Σύριζα.
Τον περασμένο μήνα, η Γκάρντιαν έγραφε ότι αστυνομικοί προέτρεψαν θύματα εγκλημάτων να αναζητήσουν βοήθεια από τη Χρυσή Αυγή, η οποία έσπευσε να τους κάνει δωρεές.
Μία από τις δύο γυναίκες ανάμεσά στους διαδηλωτές είπε ότι οι αστυνομικοί της έκαναν σεξιστικές προσβολές και της τράβηξαν το κεφάλι από τα μαλλιά όταν προσπάθησε να αποφύγει τη βιντεοσκόπηση. Οι διαδηλωτές είπαν ότι τους αρνήθηκαν νερό και πρόσβαση σε δικηγόρο για 19 ώρες. «Διψούσαμε τόσο που ήπιαμε νερό από τις τουαλέτες», δήλωσε η γυναίκα.

 Τραυματισμοί στο πόδι διαδηλωτή από την Ελληνική Αστυνομία

Ένας άντρας με αιμορραγία στο κεφάλι και σπασμένο χέρι, τραυματισμοί που, όπως είπε, έγιναν κατα τη σύλληψή του, ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία συνέχισε να τον χτυπάει μέσα στη ΓΑΔΑ και του αρνήθηκε ιατρική φροντίδα μέχρι το επόμενο πρωί. Ένας άλλος είπε ότι η αστυνομία του άνοιξε τα πόδια και τον κλωτσούσε στα γεννητικά όργανα κατά τη διάρκεια της σύλληψης.
«Με έφτυναν και έλεγαν ότι θα πεθάνουμε σαν τους παππούδες μας στον Εμφύλιο», δήλωσε.
Ένας τρίτος άντρας είπε ότι τον χτύπησαν στη σπονδυλική στήλη με taser καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει. Το σημάδι είναι ακόμα ορατό. «Είναι σαν ηλεκτροσόκ», δήλωσε. «Τα πόδια μου είχαν παραλύσει για μερικά λεπτά και είχα πέσει κάτω. Μου έβαλαν χειροπέδες πίσω από την πλάτη και άρχισαν να με χτυπούν και να με κλωτσάνε στα πλευρά και στο κεφάλι. Μετά μου είπαν να σηκωθώ, αλλά δεν μπορούσα, οπότε με τράβηξαν από την αλυσίδα, ενώ πατούσαν το καλάμι μου. Συνέχισαν να με κλωτσούν και να μου δίνουν μπουνιές για πέντε τετράγωνα, μέχρι να φτάσουμε στο περιπολικό».
Οι διαδηλωτές ζήτησαν να μη δημοσιευτούν τα ονόματά τους, φοβούμενοι αντίποινα από την αστυνομία ή τη Χρυσή Αυγή.
Η δεύτερη ομάδα διαδηλωτών δήλωσε επίσης ότι υποβλήθηκε σε βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. «Έπρεπε να περάσουμε όλοι από έναν αστυνομικό που μας έβαζε να γδυθούμε στο διάδρομο, να σκύψουμε και να δείξουμε τον πρωκτό μας, μπροστά σε όλους όσους ήταν εκεί”, δήλωσε στη Γκάρντιαν ένας από αυτούς. «Μας έκανε ό,τι ήθελε – μας χαστούκιζε, μας χτυπούσε, μας έλεγε να μην τον κοιτάμε, να μην καθόμαστε σταυροπόδι. Άλλοι αστυνομικοί περνούσαν χωρίς να κάνουν τίποτα. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να κοιτάμε ο ένας τον άλλον με τις άκρες των ματιών μας για να δίνουμε ο ένας στον άλλον κουράγιο. Μας είχε εκεί πάνω από δυο ώρες. Απαντούσε σε τηλεφωνήματα στο κινητό του και έλεγε «είμαι στη δουλειά και τους γαμάω, τους γαμάω καλά». Στο τέλος απαγγέλθηκαν κατηγορίες μόνο σε τέσσσερις από εμάς, για αντίσταση κατά της αρχής. Ήταν μια μέρα που θύμιζε το παρελθόν, τη χούντα των Συνταγματαρχών».
Σε απάντηση στις κατηγορίες, ο Χρήστος Μανούρας, εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, δήλωσε: «Δεν υπήρξε χρήση βίας από αστυνομικούς ενάντια σε οποιονδήποτε στη ΓΑΔΑ. Η Ελληνική Αστυνομία εξετάζει και ερευνά σε βάθος κάθε καταγγελία σχετική με χρήση βίας από αστυνομικούς. Αν προκύψουν ευθύνες, η αστυνομία παίρνει τα απαραίτητα πειθαρχικά μέτρα ενάντια στους αστυνομικούς που ευθύνονται. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελληνική Αστυνομία σέβεται πάντα τα ανθρώπινα δικαιώματα και δε χρησιμοποιεί βία.»
Η διαδήλωση της Κυριακής οργανώθηκε μετά από βανδαλισμούς στο κτήριο της Τανζανικής Κοινότητας από μία ομάδα 80-100 ανθρώπων σε μια γειτονιά της κεντρικής Αθήνας κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα, ένα από τα προπύργια της Χρυσής Αυγής όπου έχουν σημειωθεί πολλές βίαιες επιθέσεις σε μετανάστες.
Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, περίπου 150 άνθρωποι περνούσαν από τη γειτονιά με τις μηχανές τους, μοιράζοντας φυλλάδια. Έίπαν ότι η κεφαλή της πορείας συνάντησε δύο-τρεις άντρες που φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής και ξέσπασε καυγάς. Ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών τους επιτέθηκε αμέσως, από τους γύρω δρόμους.
Σύμφωνα με τον Μανούρα, «Κατα τη διάρκεια της μοτοπορείας, υπήρξαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και κατοίκους της περιοχής. Η αστυνομία παρενέβη για να αποτρέψει την κλιμάκωση της κατάστασης και για να αποκαταστήσει τη δημόσια τάξη. Είναι πιθανό να υπήρξαν κάποιοι ελαφριοί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στους κατοίκους, τους διαδηλωτές και την αστυνομία.»
Η Μαρίνα Δαλιάνη, δικηγόρος ενός από τους 15, δήλωσε ότι κατηγορήθηκαν για διατάραξη της κοινής ειρήνης με καλυμμένα πρόσωπα (γιατί φορούσαν κράνη μοτοσυκλετιστών) και για βαριές σωματικές βλάβες ενάντια σε δύο ανθρώπους. Αλλά, όπως ισχυρίζεται, δεν έχουν υποβληθεί στοιχεία που να τις επιβεβαιώνουν. Έχουναπελευθερωθεί με εγγύηση 3000 ευρώ ο καθένας.
Σύμφωνα με το Χάρη Λαδή, δικηγόρο ενός άλλου διαδηλωτή, οι κακοποιήσεις πολιτών υπό κράτηση από την αστυνομία ήταν σπανιότερο φαινόμενο πριν από τη φετινή χρονιά. «Αυτή η υπόθεση αποτελεί στροφή. Μέχρι τώρα, υποθέταμε ότι όταν κάποιος συλλαμβανόταν, ακόμα και βίαια, ήταν ασφαλής στη διάρκεια της κράτησης. Αλλά αυτοί οι νέοι δήλωσαν όλοι τους ότι πέρασαν μία ατελείωτη, δύσκολη νύχτα.»
Ο Δημήτρης Κάτσαρης, δικηγόρος τεσσάρων διαδηλωτών, είπε ότι οι πελάτες του υποβλήθηκαν σε ταπεινώσεις ανάλογες αυτών στο Αμπού Γκραιμπ, αναφερόμενος στο κέντρο κράτησης όπου Ιρακινοί συλληφθέντες υποβάλλονταν σε βασανιστήρια από Αμερικανούς στρατιώτες κατά τον πόλεμο στο Ιράκ. «Δεν είναι μία απλή περίπτωση αστυνομικής βίας από αυτές που ακούει κανείς συχνά σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Αυτά συμβαίνουν καθημερινά. Έχουμε τις φωτογραφίες, έχουμε τα στοιχεία που δείχνουν τι συμβαίνει σε ανθρώπους που συλλαμβάνονται σε διαμαρτυρίες ενάντια στην άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος στην Ελλάδα. Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της αστυνομίας, με τη συνεργασία της δικαιοσύνης.»
Ένας από τους συλληφθέντες, ένας ήσυχος άνθρωπος γύρω στα 30 που στεκόταν μόνος του, δήλωσε: «Οι δημοσιογράφοι εδώ δεν τα μεταδίδουν αυτά τα πράγματα. Πρέπει εσείς να τους πειτε τι συμβαίνει εδώ, σ’αυτή τη χώρα που υπέφερε τόσο από το Ναζισμό. Κανείς δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί, εκτός κι αν μεταδώσετε αυτά τα πράγματα στο εξωτερικό.»
Parallilografos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου